Hammarby

Sämre höst än vår för Hammarby – men en spelare har hållit hela vägen

Hammarby var vårens lag, åtta segrar och en oavgjord på de nio första matcherna och serieledare över VM-uppehållet. Nu är guldchansen borta efter en serie sämre resultat under hösten och det handlar först och främst om att sluta trea och säkra en Europaplats.

Senaste matchen mot hemma mot Kalmar i söndags en besvikelse för Hammarby som hade svårt att hitta fram till några målchanser mot ett kompakt bortaförsvar. I kväll väntar Gif Sundsvall borta, ett lag som övertygat stort i år och ett lag som Hammarby brukar ha svårt mot, inte minst på bortaplan.

Att det gått sämre resultatmässigt för Bajen den senare delen av säsongen är fakta, men hur ser spelarnas prestationer ut över tid hos Twelve? Jag tittade igenom samtliga matcher och spelarnas poäng.

Man kanske ska akta sig för att dra några slutsatser av laginsatser genom att plussa ihop spelarnas individuella poäng, men det är ändå en indikator på hur de olika delarna i och av laget fungerat.

Total poäng för samtliga spelare blev lägst i de bägge derbymatcherna mot AIK (9 076 i våras och 9 688 nu i höst). Högst poäng har det blivit i hemmamatcherna mot Gif Sundsvall (4-3-seger, totalt 18 350 poäng) och mot Dalkurd (4-1, 19 288).

Delar man upp säsongens hittills 27 matcher i tre delar (nio matcher vår, nio sommar och nio höst, grovt räknat givetvis) så får man för de nio senaste matcherna på hösten 127 550 poäng. För de nio matcherna “i mitten” (två på vårsäsongen och sju matcher i juli-augusti) 125 112 poäng och för de nio första matcherna (när laget var obesegrat) 133 611 poäng. Inga jätteskillnader alltså, även om våren gav mest.

Vissa spelare som gick som tåget under våren har haft det tuffare i höst om man ser till Twelves ranking. Jiloan Hamad har varit “man of the match” (haft högst Twelve-poäng) för Hammarby fyra gånger under säsongen men tre av dem var i våras (plus bortamatchen mot MFF nyligen). Nikola Djurdjic har varit det sex gånger, fyra under våren, en på sensommaren (Dalkurd borta) och och så nyligen borta mot BP.

En som haft en jämn säsong är Björn Paulsen, som fått hög poäng i matcher under hela säsongen. Bara två gånger under 1 000 poäng i en enskild match (773 mot Dalkurd borta och 883 mot Elfsborg hemma) och en snittpoäng på 1 616 över 26 matcher. Han har haft toppinsatser med över 2 000 poäng både i våras (mot Göteborg, Häcken och BP) och i höst mot Göteborg, BP, Sirius och Kalmar.

Här nedan en karta över Paulsens insatser över 26 spelade matcher:

***

Twelves poängsystem tas fram med en algoritm där varje bollkontakt får en poäng baserat på hur det bidrar till att skapa målchanser eller förhindra målchanser. Poängsystemet utgår från mål som ger 1000 poäng och alla andra prestationer sätts i relation till det.

Exempelvis om en passning ökar chansen att ett lag ska göra mål till 5 % så ges den passningen 50 poäng. Om en försvarare tar tillbaka bollen i en position där det blir mål 23 % av tillfällena så får försvararen 230 poäng. Man kan säga att det handlar om “expected goals” men över hela planen för alla moment.

Poängen delas in i Attack, Defense, Off the ball, Shots och Errors.

* Attack: Passningar eller dribblingar av en spelare som poängsätts baserat hur det ökar chansen till att egna laget gör mål.

* Defense: Brytningar och rensningar av en spelare som poängsätts baserat på hur det minskar chansen till att motståndarlaget gör mål.

* Off the ball: Om en spelare varit aktiv i närheten av bollen och på så vis bidragit till att pressa motståndaren.

* Shots: Skott som poängsätts utifrån vilken position de tas ifrån och hur stor sannolikhet det är att det blir mål.

* Errors: Misstagen sträcker sig över alla ovanstående kategorier och visar en sammanställning av alla negativa poäng.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *