Bäst offensivt i hela serien – Kristoffer Olssons betydelse för AIK

Allsvenskan är tillbaka efter ett i mångas ögon alldeles för långt landslagsuppehåll. Omgång 21 drog i gång på lördagen men omgångens stora match spelas nu i eftermiddag: IFK Norrköping-AIK.

AIK har tassat över 400-strecket i antal dagar utan förlust i allsvenskan, och otroliga 32 raka matcher utan förlust över två säsonger. Samtidigt har man på senare tid (från juli och framåt) också haft många matcher mot lag på nedre halvan av tabellen.

Hemmamatchen mot Häcken innan landslagsuppehållet sågs som ett första tuffare test sedan VM-uppehållet. Men Häcken – skulle det visa sig – blev enklare för AIK än i stort sett alla motståndare i år. En 3-0-seger som var så kassaskåpssäker att man får börja leta efter nya och starkare uttryck för att beskriva vad det var.

Att möta tabellfyran IFK Norrköping i Norrköping kan knappast viftas bort som ett “för litet” test. AIK går in i matchen med åtta raka segrar i allsvenskan, och fem raka utan insläppt mål. Bara elva insläppta mål för Svartgult på hela säsongen. Defensiven har hyllats medan man samtidigt fått kritik för att spela tråkigt. Inte minst har det gnytts från guldkombattanten Hammarby där vissa menar att AIK inte är jätteroliga att titta på.

Man kan tycka vad man vill om det, liksom sådana diskussioner överhuvudtaget. Vänder man på det så kan man konstatera att AIK snittar nära två mål/match, bara två lag (Hammarby och Malmö) har gjort fler mål i serien och då har MFF en match mer spelad.

En spelare som har en ytterst viktig roll i AIK:s offensiva spel är Kristoffer Olsson. Han var AIK:s största nyförvärv förra säsongen, men första året levde inte riktigt upp till de höga förväntningarna (även om han varvade upp under hösten).

AIK värvade inför den här säsongen in ett mittfältsankare i Enoch Kofi Adu, vilket bidragit till att Olsson kunnat koncentrera sig mer på det kreativa. Och nu framstår han som en av allsvenskans bästa spelare.

Poängmässigt så står Olsson står på åtta poäng (tre mål och fem assists) så här långt. Helt okej men inte skyhögt heller. Men han har en fot med i det mesta AIK skapar framåt, här alla offensiva aktioner den här säsongen:

Och bland 318 allsvenska spelare den här säsongen är Olsson nummer tre på Twelves leaderboard. Bara Hammarbys Jiloan Hamad och Sundsvalls David Batanero får högre poäng. Går man in på offensivpoäng så är Olsson bäst av alla.

En anledning till att Olsson får så höga poäng är att han skapar många målchanser och slår många passningar som enligt algoritmen leder fram till förväntade mål (expected goals). Något som indikerar att han borde haft fler mål och assists på kontot.

I dag är han tillbaka i hemstaden Norrköping, och vi kan förvänta oss ett hemmalag som vill ta kommandot i matchen och som ju också måste vinna för att haka på i striden om Europaplatser. AIK lär vara bekväma med detta och kontraslå, och Kristoffer Olsson kan då spela en avgörande roll med sitt passningsspel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *