Två defensiva derbynycklar i Hammarby och Djurgården

Hammarby-Djurgården på söndag, en där Hammarby är och ska vara kraftiga favoriter. Djurgården har, i tillägg till sin usla derbystatistik, tappat en hel del på sensommaren och hamnat utanför toppstriden. Medan Hammarby vunnit sex av nio matcher sedan VM-uppehållet, bara förlorat en och i allra högsta grad slåss om guldet.

Nu tror jag inte det blir någon överkörning och 5-0 till Bajen bara för det. Det brukar bli tätt (en 4-2-seger 2016 är Hammarbys “största” seger sedan återkomsten i allsvenskan). Inte bara de offensiva stjärnorna är i fokus, utan spelarna längre ner i banan synas mer. I derbyn skruvas alla reglage upp och varenda litet inkast analyseras grundligt, och inte bara av den s k expertisen.

Två spelare som rankar högt hos Twelve för sitt respektive lag defensivt: Marcus Danielson i Djurgården och Serge-Junior Martinsson Ngouali hos Hammarby.

Bägge är spelare som när de presenterades som nyförvärv möttes av i bästa fall ljumma reaktioner från supportrarna; Danielson var tänkt som backupspelare, Junior kom närmast från spel division 1 med Brommapojkarna och det var nog ärligt talat fler som hävdade att de sett honom spela än vad som faktiskt hade gjort det.

***

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson kritiserats av egna lagkaptenen Jonas Olsson för en felbalanserad trupp. För många mittbackar och yttermittfältare, för få ytterbackar och anfallare, det är kontentan av kritiken.

Men tittar vi på Twelves ranking så kanske man också kan ifrågasätta valet av spelare som faktiskt finns tillgängliga i truppen. Bland alla mittbackar hittar vi Marcus Danielson högst upp i defensiv-rankingen i Djurgården.

Nämnde Jonas Olssons kontrakt skulle gå ut efter säsongen och Jacob Une Larsson skulle förr eller senare lämna för utlandsspel. Och Danielsson skulle komma att få sin chans på sikt. Sedan värvades ytterligare en mittback på sommaren i Erik Johansson.

I hackordningen bland Djurgårdns mittbackar så har väl Danielsson sett som fyra, utifrån rockader på senare tid (Une Larsson har flyttats ut som högerback) trea.

Nu har Danielsson ändå fått starta 15 av 19 matcher, flest av samtliga mittbackar. Nu är det förvisso int ens säkert att han får spela i derbyt. Men sett till Twelves defensivranking så är han i särklass i Djurgården. Både totalt och per spelad minut. Medan Jonas Olsson hamnar först på nionde plats

Trots gott om speltid och en utsatt position som defensiv spelare så hamnar Danielsson hamnar näst sist i Djurgårdens ranking på “errors”, misstag. Vunna höjddueller, blockade skott, rensningar. Bland avgörande misstag finns främst några förlorade höjddueller i eget straffområde:

***

Alla de som kritiserade Hammarbys Junior-värvning har fått ta på sig dumstruten. Efter ett drygt år i klubben är han en absolut nyckelspelare. Defensivt ankare på mittfältet på papperet men känslan när man ser honom är att han snarare är överallt på banan. Han är den Hammarbyspelare näst efter försvararen Björn Paulsen som får högst defensiv rating av Twelve.

Som ankare på Hammarbys mittfält så är han ofta den som startar anfallen och speluppbyggnaden, men han vinner också frisparkar åt sitt eget lag, och – inte minst – bollen. Här nedan hans defensiva aktioner som varit av avgörande karaktär den här säsongen:

Inringat i straffområdet till vänster är avgörande aktioner i eget straffområde, främst rensningar (krysset anger en förlorad höjdduell). Inga konstigheter att det inte är fler då det ju främst är försvarsspelarna som opererar där

Men mer till höger, högre upp i banan på bilden – där hittar vi mer anmärkningsvärda saker. Klustret av markeringar på mitten och ännu längre fram är samtliga bollvinster från Juniors sida. Hammarbys presspel är något som ofta ger utdelning i form av målchanser och mål.

Highlights på tv-bilder spolar sällan speciellt långt tillbaka i tid innan ett mål visas. Men spolar man tillbaka filmen lite längre så börjar ofta ett Hammarbymål med att Junior vunnit boll på mitten. En absolut nyckelspelare för Hammarby, i morgon och i alla andra matcher.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *